Over Freek van Dijk

Vanaf 2000 is de focus op glas. Lang voor die tijd ben ik van schilderen overgestapt naar beelden uit wrakhout en metaal, naar glazen objecten. Glas is een fantastisch medium met een enorme diversiteit. Bij glas is niets wat het lijkt. Zachte vormen zijn keihard, glad is nooit helemaal transparant en kleur verdwijnt of komt opzetten. Glas heeft als geen ander materiaal de eigenschap zich te vormen naar het oog van de kijker om vervolgens te verrassen. Voor mij is de beste manier om te werken met glas de “versmelting”. Ik voeg samen en smelt de delen aan elkaar om in een tweede of derde stap te vormen. Fusing dus. Het is een proces waar je goed in kan sturen, maar waar het glas zelf altijd een stuk van de regie houdt.

Sinds 2014 woon ik op het platteland van Groningen. Ik merk dat mijn werk met me meegroeit en geniet van de verstilling zoals je die vaak vindt in noordoost Nederland.

Reken niet op “ogentroost” of gelikte vormen; de schoonheid zit in de rafelranden. Natuurlijk sta ik open voor vragen en opdrachten (bv: glaspanelen in scheidingswanden, herdenkingsmonumenten of speciale objecten).